Ervaringen

 

24 (v)

 

Allereerst wil ik je nogmaals bedanken voor je begeleiding de afgelopen tijd. Ik had vanaf het eerste contact een goed gevoel. Ik werd prettig ontvangen en kreeg het idee alsof je mijn klachten en gedachten begreep en wist hoe mijn klachten zouden kunnen afnemen. De eerste ontspanningsoefening en oefeningen in stevig staan en bouncen zijn oefeningen die ik daarna nog regelmatig zelf heb toegepast. Tijdens de mindfulness training vond ik het prettig om steeds van jou te horen dat het een training is en tijd kost en dat ik al goed op weg was. Je hebt me geleerd om vriendelijker te zijn voor mezelf, op mijn buikgevoel te vertrouwen en om dankbaar te zijn voor de kleine stapjes die ik zet. Ik drink mijn thee nog steeds mindful (de warmte voelen aan mijn handen,  de thee ruiken en vooral gewoon even alleen bezig zijn met drinken) en ook als ik buiten loop doe ik dit steeds meer mindful. Grappig hoe die dingen dan toch snel 'gewoon' kunnen worden en in je dagelijks leven passen. 

 

Waar ik ook veel aan heb gehad zijn de praktische tips die je me mee gaf om de spanning te verlichten. Het was fijn dat je door vroeg naar wat ik dan precies doe (op momenten waarop ik spanning voel), waarna je gerichte oefeningen gaf die ik kon doen. Wat ik nu regelmatig nog toe pas is bijvoorbeeld het bewust voelen van mijn voeten op de grond, mijn billen en rug op de stoel en het volgen van mijn ademhaling. Het meeste heb ik nog aan het simpelweg 3x diep in- en vooral uitademen. Ook de 3-min ademruimte die we apart hebben opgenomen luister ik nog regelmatig. 

 

Mijn spanningsklachten zijn een stuk minder. Ik heb bijna geen hoofd- en nekpijn meer en het lukt me steeds sneller om mijn spanning te laten zakken als ik het voel opkomen. Op dit moment ben ik nog in behandeling bij een psycholoog. Zodra dat is afgerond en ik zit wat lekkerder in mijn vel, wil ik de mindfulness training nog eens doorlopen. Het is fijn dat wij samen al veel teksten en oefeningen hebben doorgenomen. Dat gaat me denk ik helpen om de oefeningen vol te houden en weer nieuwe dingen uit de training te halen. 

 

 

29 (v)

 

Toen ik in Februari voor het eerst kwam wist ik niet wat ik ervan moest verwachten en ging ik er helemaal open in. Het was voor mij  een van de laatste dingen om te proberen dus zeker het proberen waard. Naar de eerste keer dacht ik dit is niks voor mij, te zweverig en heb ik hier wel zin in, verdoe ik mijn tijd niet maar vond ook dat ik het een kans moest geven en dat heb ik gedaan.

 

Mijn verdere ervaringen zijn dan ook zeker prettig geweest. Niet alles wat we de afgelopen maanden hebben geprobeerd is blijven hangen of gebruik ik nog maar er zijn zeker dingen die ik nog dagelijks gebruik.

 

Mijn ademhaling oefening die pas ik zeer vaak toe als het me even teveel wordt en ik moet weer met beide benen op de grond zien te komen werkt deze oefening perfect. Ook het bewust ervaren van prettige of onprettige ervaringen zit inmiddels in mijn manier van leven. Door meer bewust mee bezig te zijn wat ik dagelijks doe kan ik op tijd dingen ontdekken of ik het prettig vind of niet en anders aanpassen.

 

Het doorbreken van gewoontes voor mezelf maar ook zeker met de kinderen gebeurt steeds vaker en gaat steeds beter. Ook de oefeningen op bed om mijn spieren te laten ontspannen gebruik ik dagelijks om s’avonds in alle rust te kunnen gaan slapen ik hoef het echt maar aan iedere kant 1 keer te doen en ik slaap heerlijk!   Door goede tips zoals 'neem genoeg magnesium en vitamine’s' tot je toe voor voldoende energie en een goede basis lijkt inmiddels zijn werk te doen. Ik heb beetje bij beetje weer meer energie over en ik val ook niet meer af.

  Mijn ervaringen zijn dus zeer prettig en heb alles weer beter op orde. Dat mijn lichamelijke klachten niet over zullen gaan is helaas zo maar ik heb wel geleerd dat je zelf je leven prettiger en makkelijker kan maken ondanks de pijn.   En dat het leven een feestje is maar je zelf de slingers op moet hangen.    Dank je wel voor alles.

 

 

 

31 jaar (m)

 

Het effect van de oefening (en jouw aanpak) is groot. Zo heb ik namelijk niet alleen een heerlijk ontspannende oefening geleerd, maar ook een aantal belangrijke basisprincipes die ik in mijn hele leven ben gaan toepassen (haast onbewust!). Luisteren naar de feedback van mijn lijf en voelen waar mijn lijf heen wil bijvoorbeeld. Dingen loslaten en gewoon laten gebeuren. Mezelf mee laten voeren met wat goed voelt; zonder oordeel, zonder spanning, gewoon met de 'flow' mee.

 

Dit besef kwam vlak voor onze sessie van vorige week. Ik was de dag ervoor - lekker op de bonnefooi en zonder vast plan - naar Rotterdam gegaan. Gewoon omdat me dat leuk leek. Hier bezocht ik het Fotomuseum, met een prachtige tentoonstelling van foto's gemaakt op 'white spots'. Plekken op de wereld zonder internet en mobiel bereik. Om de tentoonstelling te bezoeken moest je je schoenen uitdoen en je telefoon inleveren. Heerlijk. De vloer was zacht (tapijt), het licht gedimd en de foto's adembenemend mooi. Een écht bijzondere, mindful ervaring! Na het museumbezoek ben ik alleen ergens gaan lunchen. Net als in het museum liet ik alles los. Boekje, koffie, lunch en mijn gedachten. Meer niet. Perfect.

 

Een dag later, vlak voordat ik richting Ulvenhout ging, realiseerde ik me dat ik de feldenkrais oefening een week lang niet had gedaan. Mijn eerste gevoel was negatief; ik had het 'niet goed' gedaan. Gelukkig had ik het mis. Mijn dagje alleen in Rotterdam was één grote oefening.

 

Het gevoel van dit krachtige inzicht wil ik absoluut vasthouden. De komende periode, waarin ik weer ga opbouwen op mijn werk. Maar ook in de rest van mijn leven. Doen wat goed voelt. Niet teveel nadenken. Zoeken naar balans.

 

 

49 (m)

 

Susanne is in staat om meer diepte te geven aan je dagelijkse leven, ook als je zelf al veel ervaring hebt op dit gebied. Zelf ben ik beroepsmusicus en toegepast psycholoog. In beide beroepen leer je jezelf goed kennen op meerdere niveaus. Daarnaast heb ik diverse trainingen achter de rug tbv mijn persoonlijke ontwikkeling zoals haptotherapie, RET en familieopstellingen. Vele ingredienten om mijn leven te verrijken dus. Wat ik, verrassend genoeg, blijkbaar nooit echt bewust geleerd heb in al deze trajecten is gewoon goed ademen... Door met Susanne samen te werken in een prettig coachingstraject is mijn ademhaling en fysieke houding enorm verbeterd. Daarbij ben ik me mijzijlf door te prettige en leerzame gesprekken weer nog bewuster geworden hoe ik in contact ga met mijzelf en met anderen. Wat zo vanzelfsprekend en eenvoudig leek is nu een dagelijkse uitdaging geworden: eerst goed ademhalen en een goede lichaamshouding aannemen. Resultaat is dat ik veel eenvoudiger mijn lichaam meeneem in alles wat ik doe. Heel gezond voor iemans die de neiging heeft om in zijn hoofd te zitten en daar alles mooi enpositief te maken. Het maakt het ook veel eenvoudiger om echt het moment zelf te beleven en de controle daarbij los te laten. Klinkt als een cliche, en dat is het ook. Maar in de praktijk blijkt dit cliche moeilijker te realiseren dan ik dacht. En daar heeft Susanne mij goed bij geholpen. Weer een stukje verrijking van mijn leven, dank je Susanne!

 

39 (v)

 

In december vorig jaar kwam ik vanwege burn out klachten bij Susanne. Naast oefeningen die we in de fysiotherapie starten, heb ik ook de gesprekken heel prettig ervaren. Ik voelde echt sterke verbetering nadat ik bij haar ook een aantal cranio sacraal sessies heb gehad. Ik wist niet wat ik me erbij voor moest stellen, maar achteraf voelde ik me zeer ontspannen en goed. Gedurende de sessie voelde ik ook echt dingen in mijn lichaam gebeuren. Energie weer stromen. Door combinatie van oefeningen, gesprekken en cranio sacraal behandelingen kwam ik weer in balans. Niet alleen 'het praten over', maar ook echt iets in mijn lichaam weer in balans terugbrengen. Ik vond het een hele prettige en volledige therapie met Susanne als fijne, respectvolle therapeute. Susanne, hartelijk dank!

 

28 (v)

 

Toen ik voor het eerst bij Susanne kwam, zat ik er helemaal doorheen. 2 dagen daarvoor had ik van de huisarts gehoord dat ik een burn out had. Onvoorstelbaar ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen. Ik was de controle over mijn lichaam totaal kwijt. Susanne gaf mij oefeningen om weer controle te krijgen over mijn lichaam. Wat mij vooral in het begin erg hielp, want er kwam veel angst bij kijken. Ik was ervan overtuigd dat alles wat me overkwam veroorzaakt was door te hard en te veel werken. Door de gesprekken met Susanne kwamen er dingen boven waar ik geen weet van had. Dingen die ik jaren in kastjes had gestopt, kwamen eruit. Ik kreeg echt een spiegel voorgehouden. Soms was dit heel frustrerend, immers daar had ik toch nooit last van gehad. Nu 4 maanden later weet ik dat dit alles nodig was om nog sluimerende issues uit het verleden te verwerken. Met name de combinatie van gesprekken en fysieke oefeningen, met cranio sacraal behandelingen hebben mij heel goed gedaan. Hierdoor heb ik de balans tussen mijn gevoel, lichaam en geest opnieuw kunnen ontdekken.